Vissza az alapokhoz: InnuOS PhoenixNET audiophile hálózati switch

Publikálva febr 26, 2021

Témakörök InnuOS blog bejegyzések

Szerző Nomono

Kulcsszavak innous , PhoenixNET , switch

A hálózati kapcsolókat (switcheket) arra a célra tervezték, hogy adatokat juttasson el hálózati eszközök között.  Ez az egyszerű megközelítés megfelelő a mindennapokban használt rendszerekben, de ha a digitális jeltovábbításban hangminőségére érzékeny összetevőket, például DAC-okat, előerősítőket használunk, ezek a berendezések már hallható zavarokat okozhatnak.

Az InnuOS PhoenixNET hálózati kapcsolóban a következő négy területen - zaj, rendszer óra, áramellátás, rezonancia - javítottuk a digitális jelátvitel minőségét.

Minimalizáltuk a hálózati switchekre jellemző zajt
Csökkentettük a jelátvitel sebességét, mivel egy lassabb 100mbps-os hálózati kapcsoló alacsonyabb zajszinttel képes a jelátvitelre, mint a gigabites switchek többsége. A tápellátásnál a három egymástól független feszültséget az InnuOS Statement minőségű ultraalacsony zajú lineáris egységek biztosítják a komponenseknek. A túlméretezett hálózati transzformátorral csökkenteni tudtuk a hálózati zavarokat, így csökkentve a switch vagy a csatlakoztatott eszközök elektromos zajszennyeződését. Az Ethernet portok egyenként árnyékoltak és közvetlenül az áramköri lapra lettek forrasztva. A hálózati aktivitást jelző LED-ek nem találhatók a csatlakozóknál, mivel ezek a fényforrások maguk is zajt termelnek. Ahol szükséges volt csökkentettük az elektromágneses zavarokat, így a hangminőségre káros interferenciák nem tudnak kialakulni.

Megnöveltük a rendszer óra pontosságát és stabilitását
Az InnuOS PhoenixNET ugyanazt a 3ppb 25MHz OCXO oszcillátort használja, mint amelyet az InnuOS Statementben találhatunk. Ezek egyedi lineáris tápellátással közvetlenül a hálózati kapcsoló vezérlőchipjéhez csatlakoznak. Ezzel a megoldással kikerülhető a külső vezérlő óra (master clock) használatából adódó problémák.

Tiszta villamosenergiát biztosítunk az alkatrészek számára
Az egymástól független InnuOS Statement minőségű lineáris tápegységekben Mundorf Caps kondenzátorok kerültek beépítésre az OCXO óra és az alaplap megtáplálásához. Kiemelt szempont volt a rövid jelutak kialakítása, ezért kisebb az elektromágneses zavarokra való érzékenység.


Minimálisra csökkentettük az alkatrészek önrezgését
A készülék házán kívül és belül kialakuló rezgéseket több megoldással tudtuk csökkenteni. A készülék aljára helyezett rezgéscsillapító lábak a készülékházzal azonos rezonancia frekvenciára lettek hangolva. A burkolat olyannal kezelést kapott, aminek eredményeként a rezgésekből adódó apró mozgásokat nem érezhető, de precíziósan mérhető mennyiségű hővé alakítja át. A hálózati kapcsolatot biztosító RJ45 portok szilikon elemekkel lettek rögzítve a készülékhez.