Egy Hifiman Arya tulajdonos gondolatai az új fejhallgatójáról

Publikálva ápr 23, 2020

Témakörök Nomono bejegyzések

Szerző Nomono

Kulcsszavak hifiman , arya , chord , mojo , hd800s , sennheiser

A következő írás egy vásárlónk írta. A meglévő Sennhesier HD800S fejhallgatóját hasonlította össze a frissen vásárolt Hifiman Arya fejhallgatójával. Íme a levele:

A Mojo-t használtam, szépen meghajtja az Arya-t (90 dB/mW), de a több kakaó kell neki, mint a HD800S-nek (103 dB/mW). Ennek oka szerintem nem csak az alacsonyabb érzékenysége, hanem a planárok általánosan magasabb áramigénye is. De valóban nem kell hozzá egy erőmű.

Szerintem a két fejhallgató kb. egy kategóriát képvisel. Nyilván ízlés dolga, kinek melyik jön be jobban. Véleményem szerint az Arya nem "veri meg" a HD800S-t, viszont egy más jellegű hangképet nyújt, amit érdemes birtokolni. Minden műfajon hallgattam (jazz, swing, pop, rock, rock&roll, komolyzene), az Arya mindenhol jól teljesít.

Mélyek:
- Az Arya-nak valamivel több mélye van, mint a HD800S-nek. Fontos megemlíteni, hogy a HD800S-nek remek mélyei vannak, nem igaz, hogy "vékonyan" szól. Lehet, hogy a HD800-ra ez igaz volt, de a HD800S-re ez semmiképpen nem áll. Ezt az összehasonlítás miatt fontos megemlíteni, tehát egy eleve jó alaphoz kell hasonlítani az Arya-t. A mélyeknek nem igazán a mennyisége több (ez jó, mert pont elég van belőlük), hanem a "hatása", élménye. Továbbá nagyon jól kontrolláltak, feszesek, nem folynak szét.

Középtartomány:
- A két fejhallgató hasonló, de a prezentáció más, ez főleg a térábrázolásra van hatással. Megmondom őszintén itt a fejhallgató verzióját vártam, a B&W hangfalak és a Rotel erősítő által nyújtott élménynek, ami egy hangsúlyos, fókuszált (nem mondanám előretoltnak) középtartomány, meglehetősen elvarázsoló élmény ének hangokon, pl. jazz, swing műfajokon. Nos, nem ilyen, természetesen jó, de ugyanakkor más, mint a HD800S. Erre még visszatérek a térábrázolásnál.

Magasak:
- Meglepően sok a magasa az Arya-nak, nem vártam ennyit. Ez jó hír. Viszont ezek néha elég ércesen szólnak (Lehet,  hogy nem volt még bejáratva?  Megjegyzés: Nomono). A HD800S ebben jobb, finomabbak, kidolgozottabbak a magas hangok. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Arya nem jó a magas hangok visszaadásában.

Térábrázolás:
- Itt nagyobb a különbség. A HD800S egy nagyon széles, de kis mélységű teret képez. A széles színpadon szinte sebészi pontossággal "vizsgálhatóak" a hangszerek, de a tér mélysége csekély. Az Arya egy valamivel keskenyebb, de lényegesen mélyebb, 3D színpadot mutat. Véleményem szerint ebben szerepe van annak, hogy a középtartományt az Arya hátrébb "tolja" térben. 3D-s ábrázolásban az Arya jobb, ugyanakkor a HD800S széles hangképe analitikusabb.

Felbontás:
- A HD800S ebben jobb. Valójában nehezen tudom elképzelni, hogy ebben a kategóriában (ide értve a Meze Empyrean-t is) megverhető. Valószínű, hogy egy Orprheus azért többet tud, de nem is ennyibe kerül... Visszatérve az Arya-ra, nem vártam, hogy annyit tudjon, mint a HD800S, de nagyon kellemes meglepetés volt, hogy majdnem annyit tud. Ez valahol piros pontot érdemel.

Összességében az Arya egy remek fejhallgató, mindenevő, nagyon zenei, jó térábrázolással és részletező képességgel. Érdemes volt megvenni.

Utóirat:
Egyébként szerintem az Arya-val és a HD800S-sel kitöltöttem a fejhallgató karmám, ami innen jön már tényleg nem szükséges. Én úgy gondolom, hogy az Arya kötelező darab, olyanok számára, akik szeretik a zeneiséget, a jól eltalált hangképet, a részleteket. Biztos, hogy a planár rajongók egyéni preferenciáik alapján találhatnak összességében (de nem biztos, hogy minden részletében) jobbat (pl. biztos vagyok benne, hogy az Empyrean-nak nincsenek néha karcos magasai), de nem lesz könnyű feladat.